donderdag 28 februari 2013

Games om van te leren: @rtog@ther

Het is al een hele tijd geleden dat ik mijn laatste blog heb geschreven, zo druk was ik bezig met het afronden van de eindrapportage van het Kritisch Burgerschap onderzoek. Eind maart is dat klaar en wanneer Onderwijs Bewijs het groene licht geeft, kunnen de resultaten eindelijk naar buiten.
Intussen ben ik van plan hier regelmatig een van de games waar je iets van kunt leren en die ik in de loop van de tijd ben tegengekomen bij de kop te nemen. De databank games die nog steeds hoog op mijn prioriteitenlijstje staat zou er zo maar dan tòch van kunnen komen. In die databank zal zeker ook plaats zijn voor reviews, dus dit is dan vast een beginnetje.


Niet geheel toevallig staat @rtog@ther, een educatieve adventure, redelijk bovenaan in mijn bladwijzers. De game komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Biblionet Groningen, het Noorderpoortcollege Groningen en het Groninger Museum en heeft als voornaamste doel kunstonderwijs aantrekkelijk te maken voor leerlingen. Zijn de makers van de game daar in geslaagd?

Bij de start van de game bevind ik me in een hal, van waaruit ik naar diverse locaties kan gaan, zoals een hal met schilderijen, een fotolab, een hal over architectuur. Er zijn ook deuren naar buiten, maar daar kan ik niet direct doorheen. Blijkbaar moet ik daarvoor eerst wat verzameld hebben. Vooralsnog lijkt het in de meeste locaties vooral om het aanklikken van animaties te gaan, waarbij het om informatie over een kunstenaar of kunstwerk gaat. In de laatste locatie over beeldhouwkunst levert het aanklikken van alles wat aangeklikt kan worden me een sleutel op waarmee ik naar buiten kan. Daar vind ik een andere interactie: voor het omhakken van een boom heb ik een bijl nodig, die in het graf van een kunstenaar begraven blijkt. Het omhakken van de boom levert een houten (bestaand) kunstwerk op. Er is nog een draaibrug die ik niet over kan, maar na enig vruchteloos heen een weer lopen en klikken geef ik het op.
In de expo-locatie kan ik de kennis die ik door al het aanklikken heb vergaard testen met mc-vragen.

Ik ben benieuwd wat de ervaringen zijn met deze game. Zelf was ik nogal teleurgesteld door het karakter ervan. Ik dacht een adventure te gaan spelen, maar het game gehalte blijkt echt minimaal. Het gaat voornamelijk om informatieve animaties die je ter kennisgeving aanneemt en waar je verder niets mee kunt. De enige interactieve momenten die ik gevonden heb waren puur functioneel, om verder te komen in de game, of om een nieuwe informatie animatie te voorschijn te toveren. Er waren er ongetwijfeld meer, maar ik voelde me niet echt uitgedaagd om langer door te zoeken na enige vruchteloze pogingen. 
@rtog@ther is dus eigenlijk geen game naar mijn mening, maar is dat erg? De meest relevante vraag is of het doel dat de makers ermee beoogden ook gehaald zou kunnen worden. Leidt het aanklikken van informatieve animaties er toe dat kunstonderwijs aantrekkelijker wordt?

Als je het vergelijkt met de traditionele situatie zal dat wel zo zijn, in ieder geval een beetje. Toch vind ik dat de makers met deze opzet de boot gemist hebben. Bij games gaat het om interactie en wanneer die gericht zijn op de leerdoelen die je wilt bereiken: nieuwsgierigheid, inzicht, reflectie, heeft zo'n kunst adventure op zich een grote potentie. Die interacties zouden zich daarvoor op zijn minst binnen de kunst voorwerpen en kunstenaars af moeten spelen. Ik ben een absolute kunst leek, maar ik zou me bijvoorbeeld voor kunnen stellen dat je leerlingen laat ervaren waar de eeuwenlange aantrekkingskracht van de Mona Lisa 'm nu eigenlijk in zit, door ze haar gelaatsuitdrukking te laten variëren. En dat is toch iets heel anders dan een sleutel vinden nadat je braaf op alle knopjes hebt gedrukt, zodat je een deurtje verder kunt. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten