woensdag 3 september 2014

Minecraft kun je ook voor rekenen en wiskunde gebruiken!

Uitgelicht uit de Databank Games

De komende tijd breng ik in deze blog regelmatig een van de games uit de Databank Games voor het voetlicht, met alle informatie die je kunt gebruiken om de game effectief in te kunnen zetten.
Met name entertainment games kunnen vaak voor verschillende leerdoelen worden ingezet. Elk van die inzetmogelijkheden wordt dan apart in de Databank opgenomen. 
Minecraft is bij uitstek een game die zich voor veel verschillende vakken leent, zoals aardrijkskunde, geschiedenis, taalonderwijs, natuurkunde, technologie, ruimtelijke ordening en inderdaad ook wiskunde en rekenen!


Wat is Minecraft (voor wie het nog niet kent :))


Minecraft is een virtuele wereld waarin spelers kunnen bouwen met Lego-achtige blokken, grondstoffen kunnen verzamelen als kolen, wol, erts en edelstenenen en waarin ze monsters te lijf kunnen gaan. Er zijn drie manieren waarop de game gespeeld kan worden: de creative mode, survival mode en hardcore. In de survival mode moeten spelers er overdag voor zorgen dat ze een schuilplaats bouwen en andere verdedigingsmaatregelen treffen, omdat de monsters 's nachts op jacht gaan. In de hardcore mode wordt je wereld gewist als je doodgaat en moet je dus opnieuw beginnen.
Daarnaast  zijn er vele, door gebruikers gemaakte scenario's beschikbaar, zoals Jurassic Park, Tornado's etc. Op sommige servers zijn ook al economische systemen, waarbij spelers handel met elkaar kunneh drijven. 
Er is een docenten interface, waarin de docent dingen kan regelen. De docent kan bijvoorbeeld leerlingen berichten sturen, ze even stilzetten, ze verplaatsen naar waar de docent is, opdrachten sturen, ze helpen met bouwe en in 'kijk mode' gaan.  

Een groot voordeel is dat leerlingen de game vaak al kennen; Minecraft is enorm populair. De bediening is niet heel makkelijk, maar leerlingen leren die toch snel. 



Hoe docenten Minecraft inzetten voor rekenen en wiskunde

  • Grafieken: gebruik de Minecraft blokken om leerlingen histogrammen te laten maken, voor visuele representaties.
     
  • Oppervlakte, volumegeef leerlingen een set blokken om te ontdekken hoeveel vormen ze kunnen maken binnen een specifieke oppervlakte of volume.
     
  • Schaal: laat leerlingen iets maken met als gegeven: 1 blok = 1 meter. Verander daarna de schaal.
     
  • Kansberekening: zet een experiment op over experimentele en theoretische kansberekening. Een video over de setup is op you tube te vinden.
     
  • Een Deens voorbeeld van een docent speciaal onderwijs: leerlingen maken een game waarmee je wiskunde kunt leren en leren dat zo zelf.
     
  • Deze docent gebruikt Minecraft als referentiepunt voor algebra. Hij doet nog veel meer met Minecraft (biologie bijv) en blogt daar uitgebreid over.
     
  • Minecraft leent zich goed voor geometrie en meetprincipes.  Deze docent gaf leerlingen uit groep 7, 8 een aantal uitdagingen in Minecraft die met breuken en percentages te maken hadden.  De docent bouwde een structuur en de leerlingen moesten erachter zien te komen welk percentage van elk materiaal hij daarbij gebruikt had. Daarna moesten zij een huis bouwen waarin ze bepaalde percentages van blokken moesten gebruiken.  

Flexibiliteit en inzetbaarheid

Omdat leerlingen in een virtuele wereld als Minecraft van alles kunnen bouwen, leent zo'n wereld zich goed voor rekenen en wiskunde, zowel in de vorm van zelf doen als van demostraties/opdrachten uitvoeren. Minecraft is inzetbaar voor o.a. grafieken, oppervlakte, volume, schaal, algebra, kansbekening, waarschijnlijkheid, breuken, perecentages, wiskunde, rekenen en geometrie

Samenwerking

Minecraft leent zich goed voor samenwerking in paren/teams.

Beschikbaarheid

  • Er is een speelbare demo op de Minecraft site, met een aantal tutorial filmpjes. De game kost ongeveer 20 Euro en kan op de pc en op de Mac gespeeld worden. Daarnaast is er een Minecraft Pocket Edition voor Ios en Android, en een Xbox 360 Edition.
     
  • Een Minecraft server opzetten (op je eigen pc bijv) is makkelijk en goedkoop, bijvoorbeeld via MinecraftEdu. Scholen krijgen 50% korting, er zijn versies speciaal voor het onderwijs, tutorials, server software, world building tools, een gratis bibliotheek van werelden, levels en activiteiten en een forum. Er is een samenwerkingsverband tussen de VS, Finland en makers in Zweden.
     
  • Er is een minecraftomgeving voor docenten om uit te proberen met andere docenten
     
  • Er is ook een Nederlands Minecraft forum
     
  • Op You Tube zijn goede instructievideo's te vinden, zoals deze.
     
  • Fans maken mods: ‘Zo zijn spelers ook bereid om honderden uren te steken in het maken van verhalende custom maps en textures die het spel een nieuw uiterlijk geven’.
     
  • Docent Arjan Lindeboom (you tube: World of Tilia, Minecraft Video’s) werkt mee aan een nederlandse vertaling van Minecraft.
     
  • Voor de tabletversie is er een gratis lite app (beperkt) en een Pocket Edition (6 Euro, wat uitgebreider)
Probeer de Databank Games uit met een gratis account. Je kunt daarmee games zoeken en het forum gebruiken. Extra informatie zoals je die hier ziet krijg je met een premium account (30 Euro per jaar) of een schoolaccount (300 per jaar, ongeacht het aantal gebruikers). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten